Amenzi pentru clădiri nereabilitate

Premieră la Constanța: poliția de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice pentru  că nu au reabilitat cladirile in posesia cărora se afla de ani de zile. In tot acest timp, cladirile s-au degradat. Printre ele se afla Casa cu Lei, Casa Manicatide sau Palatul Regal din Mamaia, obiective considerate pe vremuri adevarate bijuterii arhitecturale. Aceeasi proprietari urmeaza acum sa fie sanctionati si de catre directia judeteana de cultura.

Considerată un simbol al Constantei, “Casa cu Lei”, contruita de un negustor armean, a devenit in ultimii ani o adevarata ruina. Nimic nu mai aminteste de bijuteria arhitecturala de alta data, care, pe vremuri, a fost sediu de banca, iar mai apoi un faimos restaurant.

In urma cu cativa ani, “Casa cu Lei” a fost cumparata de catre un bogat om de afaceri constantean. Tot el a achizitionat si “Casa Manicatide”, un alt monument arhitectural al zonei istorice a Constantei, lasata si ea in paragina. Văzând ca cele doua cladiri se degradau cu fiecare zi care trecea, autoritatile au decis sa ia masuri. Proprietarul celor doua cladiri a fost amendat cu 7.000, respectiv 6.000 de lei.

Aceeasi soarta a avut-o si Palatul Regal din statiunea Mamaia. 8.000 de lei a fost amenda pentru că nu s-a respectat nici in acest caz legea, iar cladirea s-a degradat vazand cu ochii. Amenda a fost aplicata de catre Directia Judeteana de Cultura, institutie care anuntat ca va aplica sanctiuni similare si in cazul celor doua proprietati aflate in zona istorica a orasului.

Contactati telefonic, reprezentantii firmei care detin cele două cladiri istorice din centrul vechi al orasului, au refuzat sa faca vreun comentariu in fata camerelor de filmat.

„Noi nu am primit nici un proces verbal în legatură cu acestă speță. Ne bucură această acțiune, care se dorește a fi un exemplu, dar suntem contrariați că singurele persoane juridice/fizice verificate și posibil sancționate sunt societăți deținute de familia Comănescu. […] La “Casa cu Lei”, (…) am solicitat emiterea unei autorizații de construire pentru proiect de reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare și recompartimentare interioară”, se arată într-un comunicat de presă, emis de propietarul celor două imobile din centrul vechi al Constanței.

Acestea sunt primele amenzi date de Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția de Patrimoniu Constanța privind nerespectarea obligațiilor impuse de Legea 422/2001 proprietarilor de monumente istorice.

Redactor: Cerasela Videanu