Amenzi mai mari pentru lipsa ITP-ului

România trebuie să aplice, începând cu data de 20 mai 2018, prevederile noului Cod Rutier. Noutățile se referă și la expirarea sau anularea Inspecției Tehnice Periodice, care va atrage după sine suspendarea înmatriculării mașinii. Amenda pentru conducerea unui autovehicul fără actele legale, se va ridica până la 3.000 lei.

Noul Codul Rutier vine cu câteva modificări importante. Modificările ating, în primul rând, problematica suspendării înmatriculării unei mașini. În consecință, principala noutate a Codului Rutier 2018, se referă la suspendarea înmatriculării în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică a expirat sau a fost anulată. Noțiunea generică- “defecțiuni tehnice” va fi împărțită în 3 categorii de deficiențe: minore, majore și periculoase. Practic, se va elibera ITP-ul chiar și atunci când mașina are deficiențe minore, cu condiția ca acestea să nu afectează siguranța circulației. O altă situație în care Noul Codul Rutier prevede suspendarea înmatriculării, este cea în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de maxim 90 de zile. În prezent, termenul limită este de 30 de zile, fără a exista sancțiuni pentru depășirea acestuia.

Măsura poliției rutiere în cazul în care se constată suspendarea înmatriculării, constă în reținerea certificatului de înmatriculare și de înregistrare sau dovada înlocuitoare a acestuia, precum și sancționarea cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.  În prezent, cei care circulă cu ITP-ul expirat riscă amenzi cuprinse între 900 și 2000 de lei. Legea ar urma să intre în vigoare în 20 mai 2018.

Redactor: Sondra Sandu