“Ambulanţa pentru monumente”, triumf european

Proiectul ”Ambulanţa pentru monumente”, susţinut de prinţul Charles, se numără printre câştigătorii Premiilor europene pentru patrimoniu, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.

Inițiativa, derulată în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu câştigă astfel cea mai importantă distincţie europeană din domeniul patrimoniului şi intră în competiţie pentru ”Premiul Publicului” care se acorda prin vot, începând de joi. Gala de decernare a premiilor va avea loc la Bruxelles în 2021, cu participarea înalt reprezentanţilor Comisiei Europene şi Europa Nostra.

“În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei, Comisia Europeană şi Europa Nostra sunt mândre să anunţe câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de iniţiative exemplare din 15 ţări europene (…). Printre câştigătorii de anul acesta se află şi Ambulanţa pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare”, se precizează în comunicatul de presă.

Prinţul Charles i-a felicitat printr-un mesaj video pe voluntarii români implicaţi în proiectul “Ambulanţa pentru monumente”.

Prinţul de Wales a ţinut să remarce că în această pandemie de COVID-19, voluntarii au transportat alimente şi echipamente de protecţie pentru vârstnicii şi medicii din judeţul Sibiu, cu două ambulanţe.

Şi cu această ocazie, prinţul de Wales a lăudat România pentru frumuseţile sale şi moştenirea arhitecturală “incredibil de bogată”.

Prinţul de Wales şi-a exprimat speranţa că românii vor reuşi să supravieţuiască “acestor vremuri dificile şi acestui virus teribil”.

Proiectul “Ambulanţa pentru monumente” urmează să se extindă anul acesta în judeţele Argeş, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Prahova şi Suceava. Principalul susţinător al proiectului este ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture. Această inițiativă a fost lansată în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice.

Redactor: Mihaela Țânțaru