Ambalajele de fast food potențial nocive

Ambalajele impermeabile utilizate pentru pizza, hamburgeri și alte alimente gata preparate conțin substanțe fluorurate potențial dăunătoare sănătății. Puțini sunt cei care conștientizează acest pericol, iar cei care o fac nu sunt dispuși să renunțe la fast-food.

Hârtia folosită la ambalarea produselor tip fast-food, a deserturilor și a pâinii conține cea mai mare cantitate de fluor, se arată în studiu.   Rezultatele cercetărilor efectuate au demonstrat că aceste substanțe se pot regăsi în alimentele care iau contact cu ambalajele.  Copiii sunt cei mai expuși riscului, deoarece organismele lor se află în dezvoltare și sunt mai vulnerabile la produsele chimice

Cercetările efectuate pe subiecți umani sugerează că substanțele perfluoroalchiate, utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei și a cartonului ambalajelor produselor alimentare tip fast food sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii , scăderea fertilității, dar și creșterea riscului de apariție a cancerului la nivelul tiroidei potrivit Agenției pentru substanțe toxice. In Statele Unite, au început să reducă, începând din anul 2000, utilizarea unora dintre aceste substanțe în producția ambalajelor, însă alte țări continuă să le întrebuințeze în acest scop, cu toate că acești compuși chimici pot persista mult timp în mediu.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș