Am avut productie record de energie din surse regenerabile

Saptamana aceasta, s-a înregistrat cea mai mare producţie de energie din surse regenerabile din istoria României: peste 2.000 de MW provenind din sursele eolian, solar şi biomasă. Raportând la producţia totală de circa 7.000 de MW, putere orară, energia verde a asigurat aproape o treime din total. Cel mai mare aport l-a avut eolianul, cu o o medie zilnică de aproape 1.900 de MW, după care solarul, cu puţin peste 100 de MW. Biomasa a avut o producţia constantă de 34 de MW. Potrivit datelor Transelectrica, marti, la ora 16.00, energia eoliană era principala sursă de producţie la nivel naţional cu 27% din total. Urma energia termo pe bază de cărbune, energia nucleară, hidro şi cea pe bază de hidrocarburi.

În mod normal, o cantitate atât de mare de energie ar fi produs probleme în Sistemul Energetic Naţional  pentru că energia din surse regerabile este, prin lege, preluată cu prioritate în sistem, spre deosebire de surse ca hidro şi cărbune.  Aceasta face ca Dispecerul Energetic Naţional să oprească anumite capacităţi ale producătorilor hidro şi pe cărbune când producţia de energie verde este mare iar cererea mică. Totuşi, aşa cum spune directorul Dispecerului, producţia mare de energie din surse regerabile s-a suprapus cu o cerere mare de curent la export. Astfel, exporturile de energie au oscilat între 600 şi 1.000 de MW, principalul vânzător fiind Hidroelectrica, producătoarea  celui mai ieftin curent din România. De altfel, Hidroelectrica a avut, în cursul zilei de ieri, o cotă relativ mică în total producţie de energie- circa 15% , de unde producătorul de energie are, în mod normal, o cotă de 25 – 30%. “Întâmplarea a făcut ca Hidroelectrica să aibă livrări mari la export, un grup de 400 de MW al Centralei Petrom de la Brazi este oprit, aşa că situaţia din Sistemul Energetic Naţional s-a rezolvat fără să facem intervenţii majore în piaţă”, a precizat Lohan.

Cele mai mari exporturi au fost către unguri, peste 500 de MW, către sârbi, aproape 500 de MW, şi către ucrainieni, puţin peste 200 de MW. La bulgari, am vândut de aproape 200 de MW, dar am şi importat de 400 de MW de la Centrala Nucleară Kozlodui.

În România există capacităţi instalate eoliene de circa 2.800 de MW şi aproape 200 de MW în solar. Cele mai multe ferme eoliene sunt amplasate in Dobrogea.

Asa cum va spuneam intr-o emisiune anterioara daca va uitati  pe factura de curent electric regasiti costul cu „certificatele verzi” pentru ca producţia de energie din surse regenerabile este subvenţionată de toţi consumatorii români prin sistemul acestor certificate. Ponderea certificatelor verzi în factura la curent pentru o gospodărie este de circa 5%. Eolianul primeşte 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea iar solarul 2 certificate verzi. Preţul unui certificat verde este de circa 50 de euro.

Cu cât mai multă energie verde intră în sistem, cu atât facturile plătite de români sunt mai mari.