Alte victime ale virusului mortal din China

Bilanțul noului tip de pneumonie din China crește de la o zi la alta! Numărul deceselor provocate în statul asiatic de infectarea cu temutul virus 2019-nCoV a ajuns la nouă.

Cu numai o zi înainte, bilanțul publicat raporta 6 decese, toate în Wuhan, oraşul considerat centrul epidemiei în care a fost depistat virusul la sfârșitul anului trecut. Vice-ministrul Comisiei Naţionale de Sănătate, Li Bin, a declarat miercuri că cel puţin 440 de cazuri au fost confirmate în ţară şi că cele trei noi decese au fost semnalate în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan.

Sute de milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească în întreaga Chină şi peste hotare săptămânile acestea, având în vedere că sâmbătă este sărbătorit Anul Nou chinezesc. Autorităţile se tem că virusul s-ar putea extinde şi mai mult şi, astfel, nu va putea fi monitorizată răspândirea bolii.

În momentul de față, aproape jumătate din provinciile chineze sunt afectate de această epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai şi Beijing. După China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda şi Taiwan, Centrele de control şi preveniţie a maladiilor din Statele Unite ale Americii au confirmat marți primul caz de coronavirus chinezesc înregistrat peste Ocean.

Un comitet ad-hoc al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se întruneşte la Geneva pentru a stabili dacă va declara această epidemie “o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”. OMS a folosit până acum acest termen doar pentru cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns internaţional viguros, cum ar fi gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra hemoragică Ebola, care a făcut ravagii într-o parte din Africa de Vest din 2014 în 2016 şi în Republica Democrată Congo  din 2018.

Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus şi infecţii în rândul personalului medical. Doctorul chinez care conduce Departamentul de medicină pulmonară în cadrul Spitalului Universitar Peking din Beijing este, la rândul lui, infectat cu acest agent patogen. Doctorul a făcut parte dintr-o echipă de experţi care au vizitat la începutul lunii ianuarie oraşul Wuhan.

Cercetătorii din China au ajuns la concluzia că agentul patogen responsabil de această epidemie face parte din aceeași familie de viruși ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever – SARS. Nu a fost încă depistată sursa virusului , dar aceștia sunt de părere că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare comercializate în  piaţa din Wuhan. Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om iar semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie.

Redactor: Mihaela Țânțaru