Alocații mărite de la 1 aprilie

Prima zi a lunii aprilie a venit cu o veste bună pentru părinții din România. Alocațiile copiilor s-au majorat, însă banii ajung în buzunarele românilor  abia în luna următoare. De această măsură vor beneficia 3, 6 milioane de minori.

“În luna mai pentru că așa se plătesc alocațiile, luna următoare pentru luna în curs și atunci înseamnă că în luna mai dar începând de astăzi drepturile aferente lunii aprilie vor fi încasate cu noile valori.  Acestea vor fi de 150 lei, respectiv 300 de lei. Se măresc de la 84 de lei la 150 și de la 200 la 300 de lei. Diferența vine pentru acei copii care nu au împlinit vârsta de 2 ai și pentru cei cu dizabilități”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Noile alocaţii vor fi de 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul celor cu dizabilităţi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani și tinerii care au împlinit vârsta majoratului şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestor cursuri, vor primi alocații de 150 de lei. Copiii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani vor fi beneficiarii  alocațiilor de 300 de lei.

Executivul de la București a adoptat în luna februarie
ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor. Pentru ca aceste sume să poată fi plătite era nevoie ca șeful statului să promulge Legea bugetului de stat.

”Totuşi, pentru a nu ajunge să fim puşi în imposibilitatea de a aplica această Ordonanţa şi pentru a nu încălca Legea finanţelor publice, am modificat Ordonanţa pe articolul II şi am spus că va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat”, a comunicat, în 20 februarie, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în data de 15 martie decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019.

Redactor: Mihaela Țânțaru