Albinele, pe cale de dispariție

Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la șansele de supraviețuire ale albinelor. Aceștia au descoperit că 75% din mierea produsă pe plan mondial conține urme de pesticide, toxice pentru insectele polenizatoare.

Importanța albinelor este crucială pentru agricultură. Ele intervin în polenizarea a peste 90% din cele mai importante 107 culturi de pe Terra. În ultimii ani, sindromul “colapsul coloniilor de albine”a determinat dispariţia sau moartea unor roiuri întregi.

În urma cercătorilor efectuate la Universitatea din oraşul elveţian Neuchatel, s-a constatat că: din cele 198 de eşantioane de miere prelevate de pe întreaga planetă, mai mult de jumătate conţin “concentraţii de neonicotinoide cunoscute pentru că sunt nocive” pentru aceste insecte. Expunerea cronică la aceste substanţe pesticide, parțial interzise în Uniunea Europeană în 2013, ameninţă supravieţuirea albinelor.

Studiul efectuat a demonstrat că albinele melifere sunt în mod obişnuit expuse la pesticide când colectează nectarul contaminat cu neonicotinoide din culturile tratate sau din florile care au fost în contact cu nori de răspândire sau cu reziduuri din sol.

De menționat este faptul că, pe Terra, trăiesc aproximativ 20.000 de specii de albine. Anul trecut, ONU a avertizat că 40% din nevertebratele polenizatoare – îndeosebi albine şi fluturi – riscă să dispară definitiv la scală mondială.

Redactor: Ramona Caba