Alarma de accident nuclear la Centrala de la Cernavodă

Peste 600 de militari de la structurile speciale își testează limitele în cadrul unui amplu exercițiu de intervenție în caz de dezastru nuclear. În scenariile simulate sunt incluși și cetățenii care sunt rugați să își păstreze calmul și să nu intre în panică. Simularea este menită să testeze sistemele de avertizare în caz de pericol și să-i învețe cum trebuie să depășească momente critice fără să își piardă cumpătul.

Săptămână de foc pentru populația Constanței. Timp de cinci zile, la Centrala Nucleară de la Cernavodă va suna alarma de dezastru nuclear. Forțele militare de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară vor trebui să facă față unor scenarii extreme conform planului Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „Axiopolis 2015”.

Salvatorii vor trebui să facă față unor scenarii extreme de accident nuclear sau urgenţă radiologică. Încă din prima zi a exerciţiului, vor avea loc situaţii tactice cu forţe în teren. Salvatorii vor trebui să verifice sistemele de înştiinţare – alarmare a localităţilor aflate în zona vulnerabilă centralei de la Cernavodă, să realizeze evacuarea şi decontaminării populaţiei şi a autovehiculelor, dar şi acordarea primului ajutor medical calificat şi evacuarea victimelor din zona de risc.

Peste 600 de angajați de la structurile speciale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și circa 80 de mijloace tehnice participă la simularea de la CNE Cernavodă. Cetățenii din zonele vulnerabile obiectivului nuclear sunt rugați să își păstreze calmul și să nu intre în panică.

Redactor: Andreea  Barbu