Alai de fenomene în 2019

Iarna urmează să își intre treptat, treptat în drepturi. Responsabil va fi vortexul polar care se va resimți și în țara noastră. Asta înseamnă o iarnă normală, cu obişnuitul cocktail de ninsori, îngheţuri şi dezgheţuri şi chiar viscole moderate sau scurte, perioade geroase, dar și episoade de ninsori abundente şi viscole severe.

Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută care se învârteşte în sens contrar acelor de ceasornic deasupra Polului Nord. Conform cercetătorilor, vortexul polar va aduce temperaturi scăzute și ninsori abundente odată cu primele zile ale noului an și va continua să se facă simțit în Europa în ianuarie și februarie. Pentru această perioadă se așteaptă căderi masive de zăpadă. Un vortex puternic înseamnă o iarnă normală, cu fenomene specifice acestui sezon: ninsori, îngheţuri şi chiar viscole moderate pe fondul a  scurte perioade geroase. O situație deosebită se înregistrează când apare un vortex destabilizat. Acest fenomen permite aerului arctic să pătrundă spre latitudini sudice, cu ninsori abundente şi viscole severe, dar, mai ales, perioade lungi de vreme extrem de geroasă. Judah Cohen, climatolog la Institutul de Cercetări Atmosferice şi de Mediu, a confirmat suspiciunile legate de o destabilizare a vortexului în perioada următoare.

„Pare din ce în ce mai probabilă o destabilizare semnificativă a vortexului polar în următoarele săptămâni. Ar putea fi factorul cu cel mai mare impact asupra vremii din emisfera nordică, în acestă iarnă”, spune Cohen.

„Există posibilitatea, mai ales că acum suntem pe o tendinţă de încălzire, ca după, pentru că urmează o perioadă de răcire, acel aer rece să fie de proveninţă polară, pe acest mecanism de slăbire. Pentru localizare şi pentru a şti mai precis când, trebuie urmărite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezentă acolo în mod continuu, dar efectul este important iarna. Atunci este şi mai puternic şi face cuplajul până la suprafaţă. Întotdeauna există fluctuaţii în Vortex, dar uneori sunt mult mai puternice…şi avem un episod cu temperaturi foarte scăzute”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

România ar putea fi afectată de curenţii de aer care înconjoară Polul Nord, definiţi drept Vortexul polar, după tendinţa actuală de încălzire a vremii.

Redactor: Oana Jărloianu