Al optulea val de proteste în Franța

În Franța au răbufnit protestele vestelor galbene. Noul an nu a limpezit apele între manifestanți și puterea de la Paris. Nemulțumirile au înregistrat al optulea episod de violențe de la debutul lor din noiembrie 2018.

În Franța, noul an a adus alte proteste violente din partea mișcării ”Vestele galbene”. Furia din 2018, despre care vorbea președintele Emmanuel Macron în alocuțiunea sa adresată francezilor la trecerea în noul an, a predat ștafeta lui 2019.

Și într-adevăr, calmul și resemnarea nu s-au instaurat. În week-end-ul care tocmai s-a încheiat, s-a desfășurat al optulea val de proteste de la debutul lor din noiembrie 2018. Prima sâmbătă din noul an a scos în stradă aproximativ 50.000 de cetățeni pe întreg cuprinsul statului francez. Numărul protestatarilor din acest sfârșit de săptămână a fost net superior celui din week-end-ul precedent, când 32.000 de persoane și-au exprimat nemulțumirile față de liderul de la Palatul Elysee și reformele sale. Demonstrațiile au fost, și de această dată, marcate de violențe care s-au manifestat în mai multe orașe din țară.

La Paris, purtătorul de cuvânt al executivului francez, Benjamin Griveaux, a fost evacuat din birourile sale din Rue de Grenelle de către manifestanții furioși. Aceștia au folosit o mașină de construcții pentru a intra în curtea ministerului. Ostilitățile protestatarilor din capitala Franței au fost contracarate de forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene la riposta cu sticle și pietre a mulțimii prezente pe malurile Senei, în apropiere de primăria orașului. Ciocniri între cele două tabere s-au desfășurat și în orașele Beauvais și Montpellier. Poliția a  recurs și aici la gaze lacrimogene pentru a potoli violențele maselor. Patru membri ai forțelor de ordine și trei manifestanți au suferit răni ușoare în Montpellier, iar cinci persoane au fost arestate.

”Încă o dată, violenţa extremă a ajuns să atace Republica – gardienii, reprezentanţii, simbolurile sale. Cei care comit aceste acte uită inima pactului nostru civic. Dreptatea va fi făcută. Toată lumea trebuie să se reunească pentru dezbatere şi dialog”, a notat preşedintele Republicii pe Twitter.

Pentru a acorda o nouă percepție mișcării ”vestelor galbene”, sute de femei au protestat duminică în Piața Bastiliei din Paris. Îmbrăcate în cunoscutele articole vestimentare, ele au cântat La Marseillaise și au purtat în mâini baloane de culoare galbenă.

”Prin organizarea acestei prime manifestaţii a femeilor am dorit să deschidem un alt canal de comunicare decât cel al violenţei, pentru că tot ceea ce presa transmite despre această mişcare sunt actele de violenţă şi uităm fondul problemei”, a explicat una din fondatoarele grupului de pe Facebook ”Femei veste galbene”.

Deznodământul acestor proteste rămâne un mare semn de întrebare. La jumătatea lunii ianuare, președintele Emmanuel Macron urmează să difuzeze în presă o ”Scrisoare către francezi”. Rolul documentului este să contureze temele dezbaterii lansate de guvernul francez în urma mișcării ”vestelor galbene” și să precizeze așteptările, a relatat instituția șefului statului.

Redactor: Mihaela Țânțaru