Ajutorul de educatoare este ultima fita la gradinitele de stat din Constanta

Sub pretextul ca sunt prea multi copii intr-o grupa si educatoarele nu reusesc sa faca fata, parintii, impreuna cu cadrele didactice, angajeaza o persoana care nu are neaparat studii in domeniu. Pe langa faptul ca ajung sa stea cu copiii persoane a caror identitate nu este cunoscuta si ca atare nu pot fi trase la raspundere, pentru acest capriciu parintii platesc lunar o suma considerabilă.

120 de lei pe luna, aceasta este suma pe care o achita parintii ai căror micuti merg la Gradinita Pedagogic din Constanța, la grupa Step by Step. Sunt 33 de copii in grupa si, daca facem un calcul simplu, ne dam seama ca salariul persoanei angajate ajunge la 4000 de lei, o suma de-a dreptul fabuloasă!

Pentru suma achitata, parintii nu primesc niciun bon si este lesne de inteles ca nu prea stiu multe lucruri de persoana cu care copilul lor petrece o buna parte din zi. Cu toate acestea, unii dintre ei par sa nu constientizeze pericolul si aproba aceste practici, pe cand altii se opun, dar doar verbal, pentru că in cele din urma spiritul de turma isi spune cuvantul, iar oamenii ajung sa plateasca pentru ca ai lor copii sa nu fie aratati cu degetul.

In aceste conditii, nu este exclus ca, in curand, costurile de la o gradinita de stat sa fie echivalente cu cele de la privat. Nu de alta, dar sa nu uitam ca fondul scolii, fondul clasei, dar si consumabilele cum ar fi apa, servetelele sau materialele didactice, le platesc aceeasi sponsori ai învatamantului de stat, parintii.

Totuși, nu toate gradinitele sunt in trend, iar în Constanta mai exista si unitati de invatamant si cadre didactice care nu atenteaza la bugetul parintilor si nu incurajeaza initiative de acest gen.

Avand in vedere ca ceea ce se intampla este de-a dreptul strigator la cer, am incercat  sa obtinem un punct de vedere al conducerii Inspectoratului Scolar Județean. Din păcate, inspectorul scolar general Gabriela Bucovala nu a dorit sa comenteze subiectul. Am incercat sa o contactam si pe directoarea unitatii de invatamant de la Pedagogic, dar ne-am lovit de acelasi raspuns: tăcerea!

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes