Agresivitatea Rusiei, cauza sancțiunilor NATO

Vizita pentru două zile, în Canada, a Secretarului General al Alianței Nord – Atlantice, Jens Stoltenberg, a prilejuit o serie de remarci ale acestuia cu privire la maniera de acțiune a organizației, determinată de cazul Skripal. Precizările sale aduc lămuriri pentru atitudinea adoptată.

Alianța Nord – Atlantică își apără punctul de vedere adoptat în relația cu Rusia, în privința controversatului caz Skripal. Justificarea gestului este exprimată în alocuțiunea secretarului general al organizației, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită în Canada.

Motivele enunțate de oficialul prezent la Universitatea din Ottawa fac referire la strădaniile Alianței pentru ameliorarea relației cu Moscova. Demersurile organizației nu au avut ca obiectiv izolarea Rusiei, ele fiind consecința nemulțumirilor față de acțiunile Kremlinului. Afirmațiile oficialului relevă că a fost sancționată agresivitatea Rusiei, atitudine înfățișată de anexarea Crimeii, destabilizarea estului Ucrainei, susținerea liderului sirian Bashar al – Assad și de imixtiunea în politica internă a altor țări.

”Ultimul lucru pe care vreau să-l menționez este că trebuie să ne reamintim când am modernizat NATO, când am investit mai mult în apărare, în trupele angajate crescând promptitudinea, trebuie să ne reamintim că scopul unei apărări puternice, scopul unei defensive credibile nu este acela de a provoca conflicte, obiectivul este de a preveni conflictele. Așadar NATO este o alianță defensivă. Țelul nostru este acela de a răspunde într-o măsură proporțională și într-un mod defensiv. Din această cauză, am convenit un mesaj clar pentru Rusia, care exprimă îngrijorarea noastră față de ceea ce vedem, respectiv o Rusie tot mai agresivă, care a anexat ilegal Crimeea, care a destabilizat estul Ucrainei, a sprijinit regimul lui Bashar al-Assad, fiind responsabilă pentru atacurile cibernetice, intervenind în procesele democratice interne sau, altfel spus, responsabilă pentru acțiuni care contravin regulilor de baza ale ordinii naționale. Acesta este motivul pentru care aliații și partenerii NATO au reacționat astfel, după atacul de la Salisbury, nefiind un eveniment singular, ci un atac care a decurs din comportamentul manifestat, de-a lungul anilor, de Rusia.”

Atacul de la Salisbury a fost doar vârful iceberg-ului pentru maniera de acțiune promovată, de-a lungul timpului, de Moscova.

Costurile Kremlinului, impuse de Oraganizația Tratatului Atlanticului de Nord, au vizat retragerea acreditării pentru șapte diplomați ai delegației Rusiei, repercursiunile incluzând și diminuarea cu o treime a numărului maxim de membri ai acestei misiuni.

Redactor: Mihaela Țânțaru