“Agitația” este cuvântul de ordine în librăriile din Cernavodă (VIDEO)

Prima zi de școală este pentru majoritatea elevilor un motiv de bucurie. Pentru părinți însă, goana după rechizite reprezintă un adevarat coșmar. Mai ales că anul acesta cernavodenii nu stau foarte bine la capitolul finanțe…

Fără a lua în calcul manualele, lista de cumpărături pentru școală cuprinde cel puţin uniforma, ghiozdanul, penarul, caietele şi accesoriile pentru scris şi desenat. De la cele mai ieftine şi până la cele mai scumpe, magazinele afișează pe rafturi o gamă variată de rechizite. Cel mai mare succes in randul copiilor il au produsele imprimate cu supereroi sau printese. De exemplu, un rucsac modest costa 25 de lei, în timp ce unul decorat cu Spiderman sau Barbie ajunge la 80 de lei. De asemenea, prețul unui penar pornește de la 7 lei și atinge si 40 de lei daca infatiseaza cateva personaje din desenele animate. Daca parintii chibzuiti cheltuie pentru un caiet simplu doar 90 de bani, cei mai cu dare de mana scot din buzunar si 7 lei pentru un asemenea produs. Stiloul, cariocile, acuarelele si pensulele insumeaza si ele aproximativ 30 de lei pentru un buget modest si aproape dublu pentru unul generos. Pe langa rechizite, elevii mai au nevoie si de o garderoba noua. In Cernavoda, pretul unei uniforme scolare pleaca de la 60 de lei si poate trece de 150 de lei, iar o pereche de pantofi costa in medie 40 de lei.

Daca tragem linie, observam că până şi cel mai chibzuit părinte va ajunge să scoată din buzunar, pentru un singur copil, cel puţin 250 de lei.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Gabriel Niculae