Afacerile cu fier vechi, infloritoare pentru unii, se dovedesc a fi paguboase pentru comunitate

O intalnire recenta a primarului Mangaliei, Cristian Radu, cu agentii economici care detin centre de colectare a fierului vechi a aratat ca furturile de metale feroase au costat municipalitatea 100.000 de lei . Si asta numai in ultimele zece luni, cand cablurile electrice au fost inlocuite de trei ori.

Edilul este de parere că agentii economici ar trebui sa fie mai rigurosi atunci cand achizitioneaza fierul vechi, mai ales cand este vorba de capace de canalizare sau cabluri electrice. In caz contrar, acestia ar putea suporta consecintele. Societăţile colectoare de fier vechi care funcţionează ilegal vor fi închise, în timp ce firmele autorizate trebuie să respecte  regulamentul stabilit de Consiliul Local.

Noi reguli pentru centrele de colectare a fierului vechi din Mangalia vor fi aplicate, dupa ce va fi emisa o hotarare a municipalităţii in acest sens. Consilierii propun ca agenţii economici colectori de fier vechi să se constituie într-o asociaţie şi, in acest mod, furturile de metale feroase ar putea fi diminuate.

La rândul lor, agenţii economici spun că, în ceea ce priveşte furturile capacelor de canalizare, a cablurilor şi panourilor electrice, ei sesizează organele competente, dacă este cazul.

Si situatia tinde sa devina ingrijoratoare. Conform unei evidenţe a Politiei Locale Mangalia, in ultimele luni s-au înregistrat peste o sută de cazuri de furturi de capace de canalizare, cabluri de alimentare a tablourilor electrice sau fibra optica. Iar cele aproape 80 de dosare penale intocmite de politisti sunt cu autori necunoscuti si numai 10 dosare au fost finalizate.

Reporter: Ramona Ganescu ; Imagine: Constantin Blanaru