Afaceri cu școli și grădinițe

Potrivit anchetatorilor, Asociația Arhimede, înfiinţată în 2005 ar fi organizat anumite concursuri școlare ilegale, în unitățile de învățământ de stat, dar și în cele particulare. Totodată, anchetatorii vorbesc de fapte de evaziune fiscală in valoare de 3,1 milioane de euro.

Vorbim despre o școală și o grădiniță privată din municipiul Constanța care au primit marți vizita oamenilor legii.

Atât reprezentanții școlii, cât și cei ai grădiniței private nu au dorit să ofere niciun fel de informații legate de acest subiect.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a refuzat sistematic în ultimii trei ani să organizeze astfel de concursuri în școlile de stat din județ.

Fondurile colectate din taxele de participare au fost înregistrate drept cheltuieli fictive, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Asociaţia avea o structură piramidală, iar fiecare primea beneficii conform implicarii. La rândul lor, părinții trebuiau să achite o taxă de 25 de lei pentru ca elevii să fie înscriși. După ce testarea copiilor se termina, evaluatorii terminau de corectat lucrările într-un timp record: trei ore.

ISJ Constanța a desfășurat în ultimii trei ani diferite concursuri pentru elevi fără a percepe vreo taxa.

Reporter: Sorin Hulubei / Andreea Barbu ; Imagine: Adi Florea / George Dima