Aerul călătoriilor cu trenul de odinioară a fost adus în Gara din Constanța

O locomotivă cu aburi fabricată acum mai bine de 100 de ani este expusă pe peronul de lângă gară. Ea a fost recondiționată după ce a fost abandonată zeci de ani într-o hală a unui depozit.

Parfumul boem al călătoriilor de odinioară poate fi resimțit în gara CFR din Constanța și asta pentru că o mică locomotivă fabricată la începutul secolului XX a fost expusă lângă unul din peroane.

Povestea ei se leagă de rafinăria din Ploiești. La vremea aceea era nevoie de o locomotivă care să funcționeze fără foc, pentru că în cadrul rafinăriei vaporii se puteau inflama oricând. Astfel micuța locomotivă a fost dotată cu un sistem special, iar apoi livrată rafinăriei.

Mica pată de culoare din gara CFR din Constanța a adunat o mulțime de pasionați de vagoane dar și simpli curioși care nu au mai văzut niciodată o locomotivă de epocă.

Locomotiva și-a găsit în cele din urmă un loc. Casa ei va fi de acum înainte gara CFR din Constanța. O singură astfel de locomotivă se mai află în România și este expusă la Muzeul Locomotivelor din Sibiu.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea