Adus la lumina zilei, după mii de ani

Unul dintre cele mai vechi artefacte descoperite vreodată pe teritoriul Dobrogei se află acum la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța. Este vorba despre o inscripție gravată în marmură cu litere grecești care povestește despre perioada romană timpurie și care a fost dezvăluită în premieră la muzeul de la malul mării.

Exponatul lunii este un decret gravat în marmură din timpul împăratului Tiberius, dezvăluit în premieră turiștilor și vizitatorilor muzeului Istorie Națională și Arheologie Constanța

Artefactul este unul dintre cele mai vechi obiecte descoperite pe tărîmurile dobrogene, spun cercetătorii, pentru care a fost o adevărată provocare să traducă înscrisurile din limba greacă antică în limba franceză și mai apoi în limba română.

Rînduri asemănătoare se regăsesc și în operele poetului antic Ovidius, despre suferințele îndurate de acesta pe timpul exilului la Tomis.

Exponatul lunii iulie va face parte din expoziția permanentă a muzeului de la malul mării și iși va găsi locul în sala de la etajul I, dedicată perioadei romane.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima