Adrian Năstase a petrecut prima noapte după gratii

Fostul premier este încarcerat începând de aseară la Penitenciarul Rahova, acolo unde va ispăşi pedeapsa de 2 ani de închisoare. După ce medicii şi-au dat avizul, Năstase a fost transferat cu o ambulanţă de la Floreasca la penitenciar.

După ce medicii care-l îngrijeau şi-au dat acordul pentru a fi transportat, fostul premier a fost scos marți seară, pe targă şi urcat într-o ambulanţă. La doar 20 de minute după ce a părăsit spitalul Floreasca, ambulanţa care l-a transportat pe Năstase a intrat pe poarta penitenciarului Rahova. Pe drum, salvarea a fost însoţită de două maşini de poliţie, iar în spatele acestora a mers şi fiul fostului premier, Andrei. La Rahova, fostul premier a fost internat la Terapie Intensivă, alături de alt deţinut. Spitalul Penitenciar Rahova, care este situat la 8 kilometri de centrul Capitalei, are aparatură medicală modernă, 113 paturi şi un bloc operator complet echipat.

Camerele în care sunt internaţi detinuţii au două, 3 sau chiar 4 paturi. Având în vedere că gradul de ocupare al spitalului este în medie de 80%, există şanse ca un deţinut să stea singur în cameră. Cei care sunt încarcerați la Rahova primesc din partea spitalului şi ziare, dar îşi pot face şi abonament la ce publicaţie doresc. În spital se aplică măsuri de siguranţă specifice regimului închis: trei vizite pe lună, iar la fiecare, pacientul-deţinut poate primi un pachet, care nu trebuie să depăşească 5 kilograme. Singurul incovenient ar fi că apa caldă curge doar de câteva ori pe săptămână. În ceea ce privește scandalul care s-a iscat în legătură cu medicii care l-au îngrijit pe Năstase, Colegiul Medicilor ia apărarea acestora şi spune că va avea o reacţie publică în faţa a ceea ce consideră o “agresiune” a clasei politice. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului, a declarat că e şocat de cele intâmplate.

În afară de medicul Şerban Brădişteanu, DNA a mai dispus începerea urmăririi penale a adjunctului şefului Poliţiei Capitalei, dar şi a celor doi ofiţeri-salvatori ai lui Adrian Năstase. Acuzaţia oficială: au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicate fostului premier. Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că ofiţerii riscă să fie excluşi din Poliţia Judiciară. Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei şi cei doi ofiţeri care au intervenit în Zambaccian, Marian Apostol şi Nicolae Costea, au fost audiaţi în calitate de învinuiţi la DNA. În faţa procurorilor Anticorupţie au fost citaţi, dar în calitate de martori, şi şeful Poliţiei Capitalei, Lucian Guran, şi cel al IGPR, Petre Tobă.

Avocaţii poliţiştilor au povestit cum a avut loc tentativa de suicid.

Ofiţerii riscă şi excluderea din Poliţia Judiciară dacă ancheta va stabili că nu au respectat procedurile de încarcerare.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu