Administrația locală din Constanța se trezește în al doispezecelea ceas

După ce transportul în comun a fost paralizat jumătate de zi din cauza grevei șoferilor, primarul radu mazăre s-a pus la masa negocierilor cu salariații RATC, cărora le promite redresarea situației. Soluția? Controale drastice pe autobuze, doar-doar regia se va revigora din punct de vedere financiar.

Măsura vine după scandalul monstru declanșat la începutul săptămânii, când șoferii RATC au refuzat să mai iasă pe traseu din cauza salariilor mici, a tăierii sporurilor și tichetelor de masă.

Ani de zile Primăria a lăsat Regia să se autofinanțeze, după o schemă financiară care nu avea nicio logică economică. Autobuze cumpărate pe un contract controversat, pentru care municipalitatea plătește și acum, după 12 ani, bani puţini de la buget și o schemă de personal atipică. Mai exact, un sindicat al cărui lider era consilier local, apropiat al lui Mazăre și mâna dreaptă a directorului general al RATC, de care edilul constănţean acum se … dezice!

Soluția propusă de municipalitate sindicaliștilor este următoarea: scăderea prețului biletelor RATC, astfel încât constănțenii să își permită să plătească pentru călătorii, în paralel cu înăsprirea drastică a controalelor pe autobuze. Pentru că, crede Radu Mazăre, Regia de Transport Comun este în pragul falimentului pentru că jumătate din călători circulă fără bilet! Și, astfel, mai zice edilul, în două săptămâni, salariații RATC vor primi salarii decente, tichete de masă și sporurile care le-au fost tăiate!

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru