Adio spital regional la Constanța!

Prefectul județului Adrian Nicolaescu și diverși parlamentari declarau că acționează pentru readucerea la viață a proiectului privind construirea unui spital regional la Constanța. Din păcate,prima conferință de presă a noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a adus vești proaste. Nu vom avea spital regional la Constanța.

Încă din anul 2005 se discuta despre posibiltatea construirii la Constanța a unui spital regional. De atunci, subiectul a fost reluat mai mult sau mai puțin pentru a obține un avantaj electoral, dar nimic nu s-a concrertizat. În luna martie, prefectul județului Adrian Nicolaescu anunța că a reluat demersurile în acest sens.

Noi speranțe începeau să renască cu atât mai mult cu cât realizarea acestui obiectiv reprezintă o necesitate socială și ar rezolva multiple aspecte: numărul redus de spitale din județ, absența unui spital de pediatrie, populația numeroasă a acestei regiuni, care apelează la serviciile spitalului județean, suprasolicitarea unității spitalicești în perioada sezonului estival și argumentele ar putea continua.

Însă, prima conferință de presă susținută pe noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a spulberat orice urmă de speranță pentru constănțeni. Acesta a recunoscut că investițiile în sistem sunt foate importante, infrastructura fiind învechită și insuficientă.

”Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura, infrastructura învechită… Când spun infrastructura, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii ’70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viața pacientului, dar și pe a medicului și pe a familiilor acestora și pe a personalului medical”, a afirmat ministrul Sănătății.

În cadrul Programului Operațional Regional, există 150 de milioane de euro alocate României pentru construirea a trei spitale regionale, dar niciunul nu va fi ridicat la Constanța.

“Mai întâi vorbim despre banii din Programul Operațional Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispoziție pentru trei spitale regionale. În momentul de față, locațiile acestor spitale sunt Cluj, Iași, Craiova. Lucrăm la tema de proiectare pentru aceste spitale și sperăm ca lunile următoare să avem un progres semnificativ. Lucrăm aici alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și, cu suportul prim-ministrului. Am avut luni o întâlnire cu doamna comisar Corina Crețu. Cu siguranță, în lunile ce urmează voi fi de multe ori în fața dumneavoastră să raportez progresul pe aceste trei proiecte”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Voiculescu, un alt program este cel cu Banca Mondială care datează din anul 2014, însă nu se știe dacă fondurile de aici vor fi direcționate și spre sistemul sanitar constănțean.