Adio fructe românești

Adio fructe românești! Vremea caldă din ianuarie și viscolul din februarie au dat peste cap toate livezile iar pomicultorii numară pierderi de zeci de procente.

Pomii fructiferi care înmuguriseră deja au fost înghețați de aerul polar care s-a abătut asupra României. La Constanța cel mai mare dezastru s-a înregistrat în livezile de caise și piersici.

În Stațiunea de Cercetare și dezvoltare Pomicolă din localitatea Valul lui Traian, pomii au fost răvășiți pur și simplu de ultimul val de aer rece. Milioane de lei au fost investite în plantațiile de cais, piersic și cireș, însă la cum arată situația acum, proprietarii vor culege doar pagube.

Nu frigul în sine dăunează pomilor fructiferi cât mai degrabă alternanța frig-cald. Lunile decembrie și ianuarie au adus o vreme caldă neobișnuită pentru iernile normale, iar copacii au umplut crengile cu muguri. Dintr-unii vor ieși frunzele, iar din alții fructele. Însă și unii și alții sunt răpuși de ger și viscol, acum.

Dacă pomicultorii au dreptate, vara aceasta pe tarabe vor predomina, în continuare, fructele aduse din țări străine, iar pentru puținele fructe românești prețurile ar putea fi dublate. Stațiunea pomicolă de la Constanța estimează pierderi de 30% pentru acest an. Consecința directă va fi creșterea prețului, de 50% cel puțin, astfel încât, dacă până acum kilogramul de fructe pleca cu 2 lei din livadă, anul acesta va pleca cu 3 lei.

Și asta nu e tot. Proprietarii plantaţiilor se tem de experienţa anului trecut, când ploile îngheţate de la sfârşitul lui martie, au distrus producţia de piersici şi caise în proporţie de 80 la sută.

Redactor: Cristina Niță