Adăpost la standarde europene

Adăpostul pentru animale aflat în aproapierea orașului Cernavodă găzduiește zeci de animale fără stăpân și oferă condiții la standarde europene. Sara Turetta, coordonatorul Asociației Save the Dogs, cea care a construit adăpostul, susține că proiectul se bucură de succes, iar lupta pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari continuă cu toate forțele.

Un adăpost pentru câini nu este o rampă unde se aruncă animalele, ci un loc unde acestea beneficiază de toate condiţiile. Asta susține Sara Turetta, cea care, de 13 ani, luptă cu mentalitățile și mai ales cu sistemul românesc pentru a gestiona corect problema câinilor fără stăpân. De când este în România a creat trei adăposturi pentru animale și alături de personal specializat, voluntari și sponsorii din străinătate îngrijește câinii fără stăpân și îi include într-un program internațioanl de adopţie care se adresează în special cetăţenilor din țările europene.

Cel mai mare centru de îngrijire a animalelor se află în apropierea orașului Cernavodă și, pe lângă câini și pisici, găzduieşte cai şi măgăruşi. Sara Turetta le-a schimbat viața acestor animale, după ce multe dintre ele au fost maltratate.

Animalele adăpostite la Cernavodă sunt utilizate și pentru terapie. Măgărușii tratează copiii cu deficiențe, iar vizitele efectuate de elevi la adăpost contribuie la educarea populației în ceea ce privește responsabilizarea și comportamentul față de animale.

Pentru munca lor, cei din cadrul Asociației Save the Dogs au primit respect, dragoste și cooperare din partea a numeroși români care apreciază eforturile depuse. Însă bătălia cu mentalitatea este departe de a se finaliza. Cert este faptul că un prim succes a fost înregistrat. Tot mai mulți oameni se arată interesați de soarta câinilor fără stăpân, iar acesta este un semn bun.

Redactor: Paul Alexe