Activitatea primăriilor a fost blocată de proteste

Proiectul Legii salarizării a provocat blocarea activității majorității primăriilor din țară. Funcționarii publici, angajați ai administrațiilor, au intrat în grevă japoneză, nemulțumiți de condițiile de salarizare prevăzute de noua lege. Și la Constanța, angajații Primăriei au sistat activitatea, întrucât se tem din cauza discrepanțelor salariale care se vor crea între lucrătorii care ocupă aceleaşi funcţii şi au aceeaşi vechime.

Angajaţii din Primăria Constanţa au luat o ”pauză” din activitatea zilnică și au declanșat grevă japoneză. Nemulțumirea lor, ca și a colegilor din țară, deatfel, este legată de modul de abordare prevăzut în noua Lege a salarizării. Astfel, pe parcursul întregii zile, nu vor mai lucra câteva sute de funcționari, membri ai Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică (SLALSP), Constanţa constituit în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi la nivelul Serviciului Public de Impozite şi Taxe al orașului.   Potrivit acestora, greva japoneză a fost generată de lipsa reglementării unei grile de salarizare exprese şi unitare, care să stabilească nivelul salarizării personalului din administraţia publică locală.

”Potrivit proiectului Legii salarizării, remunerarea angajaţilor din administraţia publică locală este lăsată la latitudinea aleşilor locali, fapt care va genera discrepanţe salariale între angajaţii care au aceleaşi funcţii, aceeaşi vechime, activitate similară şi lucrează în aceleaşi condiţii, lucru care contravine chiar principiilor reglementate de proiectul lege. După cum se cunoaşte, administraţia publică locală este singura familie ocupaţională care nu are grilă de salarizare în proiectul Legii salarizării, stabilirea salariilor fiind dată în competenţa consiliilor locale/judeţene”, se arată într-un comunicat al SLSAP – Constanţa.

Protestatarii dezaprobă total modul de desfăşurare a dezbaterilor publice pe seama proiectului legii privind salarizarea personalului din administraţia publică.

”Fără o remunerare a salariaţilor în instituţiile publice ale statului armonizată după calitatea muncii, realistă, corectă şi cu efecte în timp nu s-ar putea menţine personalul bine pregătit, capabil sa se adapteze la noile cerinţe economico-sociale şi să asigure menţinerea nivelului standardelor europene”, susţin protestatarii.

Potrivit acestora, scopul acțiunii de protest este modificarea şi completarea proiectului Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, cum ar fi păstrarea salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, dacă acestea sunt mai mari decât cele stabilite conform noilor dispoziţii. La nivel național, protestele vor dura trei zile. Rămâne de văzut dacă greva japoneză va continua și pe 26 mai, la malul mării.

Redactor: Daniel Albu