Activitate preventivă a Poliției Medgidia

Violenţa şcolară este doar una dintre manifestările violenţei cotidiene. Tocmai de aceea, polițiștii duc o luptă continuă cu acest fenomen, care poate avea efecte devastatoare. Și pentru că, pe 30 ianuarie, s-a sărbătorit Ziua internațională pentru nonviolență în școală, oamenii legii din Medgidia au profitat de ocazie și au participat la o activitate preventivă, organizată chiar în mijlocul elevilor.

Evenimentul s-a desfășurat la Liceul tehnologic Dragomir Hurmuzescu din Medgidia. Comisarul șef Constantin Rădoacă le-a vorbit tinerilor despre formele de violență și mai ales despre consecințe. Elevii au aflat că de la mici divergențe până la comiterea unei infracțiuni este doar un pas. Oamenii legii le-au explicat tinerilor cum trebuie să procedeze în situațiile tensionate.

Statisticile arată că violența este generată în special de anturajul în care elevii își petrec timpul liber. Tocmai de aceea, polițiștii le-au vorbit tinerilor și despre așa-zișii prieteni care stau permanent în jurul instituțiilor de învățământ.

Elevii Liceului Dragomir Hurmuzescu au ascultat cu atenție sfaturile polițiștilor și au adresat întrebări pe această temă.

Dezbaterile privind relaţia între conceptul de „drept la siguranţă” şi mediul şcolar au căpătat o dezvoltare continuă şi constantă. În acest context polițiștii continuă activitățile preventive în rândul elevilor.

Statisticile indică faptul că dacă tinerii cunosc consecințele violenței, se gândesc de două ori înainte să se implice într-un conflict.

De-a lungul anilor, mobilizarea şi preocuparea faţă de violenţa în şcoli a devenit, în mod constant, un obiectiv strategic atât la nivel naţional, cât şi internaţional. În acest sens s-a dovedit necesară construirea unui corp de cunoştinţe obiective privind fenomenul. Chiar dacă lupta împotriva violenței în instituțiile de învățământ este una de lungă durată, autoritățile nu se dau bătute, iar rezultatele activităților preventive se văd în numărul tot mai scăzut al actelor de violență comise în școlile din Medgidia.

Redactor: Paul Alexe