Acordul post-Brexit, o nouă dinamică a dezbaterilor

Consiliul European de la Bruxelles a creionat coordonatele demersurilor în politica europeană pentru următoarea perioadă. Perspectiva de acțiune stabilită include în agenda de lucru și liniile directoare ce vor sta la baza parteneriatului post-Brexit, dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Securea controverselor iscate de negocierile viitorului parteneriat post-Brexit, dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, și-a coborât tăișul. Semnalele reuniunii de la Bruxelles evidențiază tendința imprimării unei noi dinamici asupra dezbaterilor ce vor converge spre stabilirea unor relații bilaterale viabile în plan economic și în domeniul securității.

În ciuda previziunilor deloc optimiste privind efectele părăsirii, de către Marea Britanie, a pieței unice și a uniunii vamale, acordul provizoriu asupra perioadei de tranziție post-Brexit prefigurează zorii unor relații comerciale bazate pe respectarea criteriilor Uniunii Europene. Lipsa taxelor vamale și a restricțiilor cantitative constituie îndemnul celorlalte 27 de state membre ale Bocului Comunitar, în conturarea cadrului viitorului parteneriat.

Punctul nevralgic al tratativelor dintre Londra și Bruxelles rămâne, în continuare, frontiera nord-irlandeză. Profilul actual al acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, expus pe șevaletul negocierilor, prezintă un ”spațiu comun de reglementare”, care să înlăture riscul apariției unei granițe dure între Republica Irlanda și teritoriul britanic Irlanda de Nord. Soluția reprezentată de acest concept rămâne în vigoare până la o etapă cât mai apropiată de finalizarea negocierilor tratatului de retragere a Regatului Unit din Blocul Comunitar. Se urmărește, astfel, evitarea elaborării unor măsuri specifice, care să contracareze schimbările survenite între cei doi parteneri ai acordului.

Redactor: Mihaela Țânțaru