Acoperirea deficitului bugetar si efectuarea in timp util a platilor in sistem

Pentru acoperirea deficitului bugetar, Romania va emite a doua emisiune de obligatiuni din acest an.  Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a declarat ca vanzarea de bonduri internationale are ca obiectiv obtinerea a cel putin un miliard de euro. Emiterea obligatiunilor face parte din strategia multianuala, insa se va astepta cel mai bun moment pentru aceasta masura.

La prima sa intrare pe pietele externe din acest an, Romania a reusit sa vanda obligatiuni pe zece ani la un randament istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ initial de 4,625%. Emisiunea a fost administrata de un consortiu format din Barclays, BNP Paribas, Citigroup si HSBC.

Ultima data cand Romania a emis obligatiuni in dolari, in luna februarie 2012, a strans 750 milioane de dolari la un randament de 6,45%.

Specialistii sustin ca Guvernul va trebui probabil sa astepte sa semneze al treilea acord cu FMI pentru a intari increderea investitorilor, inainte de a emite obligatiunile. Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), a venit, in iulie, la Bucuresti, unde a declarat ca institutia pe care o reprezinta si Comisia Europeana ( CE) au ajuns cu autoritatile romane la un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro. Suma urmeaza sa fie impartita egal de cele doua institutii financiare internationale,iar acordul stand-by sa fie discutat de boardul FMI in toamna.“Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul lor economic sa fie sustinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI si o asistenta financiara in cadrul balantei de plati de la Uniunea Europeana. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile asupra principalelor elemente ale programului economic. Conducerea FMI va discuta imprumutul de tip preventiv in suma de 4 mld dolari acordat Romaniei la sfarsitul lunii septembrie. Negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International a spus ca programul de asistenta financiara isi propune sa asigure efectuarea platilor in economie in timp util deoarece au intervenit intarzieri la plata in trecut la nivelul autoritatilor locale, la nivelul administratiei centrale, dar si la nivelul intreprinderilor de stat.