Abandonaţi în spital, la mila cadrelor medicale

În timp ce unele mame și-ar da și viața pentru binele copilului, altele își abandonează pruncii imediat după naștere fără mustrări de conștiință. Este şi cazul a şapte micuţi, pentru care secţia de Pediatrie a spitalului din Medgidia a devenit a doua casă.

O parte din cheltuielile necesare pentru îngrijirea și creșterea acestor bebeluşi este suportată de casa de asigurări de sănătate prin contractul cadru cu spitalul municipal Medgidia. Restul banilor vin, de cele mai multe ori din partea unor persoane inimoase din oraş. Dar copiii nu pot rămâne prea mult timp în unitatea sanitară.

Problemele cele mai mari apar atunci când mamele nici măcar nu îi declară pe nou-născuţi, pentru ca aceştia să poată fi preluaţi de un asistent maternal. Cât despre reintegrarea în familie, adesea este pur şi simplu nedorită de părinţi, care spun că nu au suficienţi bani pentru a-l întreţine pe cel mic. Aşa că mulţi dintre copii ajung în centrele de plasament. Mai trist este faptul că, deşi sunt alte familii care le-ar putea oferi un cămin micuţilor, procedura de adopţie este deosebit de greoaie şi este nevoie de acceptul părinţilor biologici pentru a o demara. Iar aceştia din urmă, în multe cazuri, fie sunt de negăsit, fie refuză să coopereze cu autorităţile.

Reporter: Catalina Smereca ; Imagine: Valentin Cerbanescu