A rezistat peste un secol valurilor care îl lovesc în fiecare zi (VIDEO)

A fost aplaudat, admirat sau disputat de autorități, a găzduit cele mai boeme petreceri ale timpului, iar acum zace în ruină așteptându-și salvatorul… Vorbim despre Cazinoul din Constanța, emblema unui oraș, a unei țări și a unei culturi naționale. Monumentul de la malul mării împlinește, astăzi, 102 ani.

Cazinoul spune în fiecare zi povestea Constanței. Este monument emblematic al orașului de la malul mării, deși are doar un secol de existență. Într-un singur veac, clădirea a cunoscut strălucirea, gloria și decăderea, asemenea personajelor care i-au trecut pragul de-a lungul timpului. În august 1910, când a fost inaugurat, Cazinoul din Constanța era simbolul măreției, un spațiu destinat celor cu care viața a fost blândă… Personalități din întreaga lume au organizat, aici, unele dintre cele mai grandioase petreceri, unde bogăția și fastul erau ca la ele acasă.

Povestea Cazinoului a început, însă, mult mai devreme… în 1880, pe acest spațiu funcționa o cazină, o construcție de lemn destinată spectacolelor, pe care autoritățile au visat-o, încă de atunci, mult mai impunătoare. În 1904, ideea construirii unui Cazino adevărat începe să prindă formă. Planurile inițiale au fost întocmite de Petre Antonescu, un architect a cărui viziune se baza pe numeroase elemente preluate din tradiția românească. Primăria renunță la contractul cu Antonescu, iar sarcina îi revine unui arhitect francez, care adaugă proiectului inițial un ansamblu de motive cosmopolite, preluate din modelul cazinourilor epocii. În 1891, o puternică furtună distruge o mare parte din acoperiș și un perete al fațadei, dezvelind instabilitatea construcției, iar în următorul an, lucrările sunt luate de la capăt. Concepută monumental, fără perspectiva panoramică si fără far, clădirea ar fi urmat să aibă o sală de teatru cu scenă, cabine și loje pe ambele laturi, dar și o sală de bal de aceleași dimensiuni. Înconjurată de o galerie deschisă spre magnifica priveliște, construcția ar fi avut la subsol toate unitățiile necesare. Grandoarea proiectului se diminuează însă treptat, iar recepția acestuia, făcută în august 1910, era, cumva, rezultatul unei viziuni grandioase și a posibilităților reduse ale edililor. Chiar și așa, Cazinoul era impunător. Lucrări de restaurare și modernizare au fost efectuate în anul 1937, și din nou în 1   986. După anul 2000 au început disputele privind rolul actual al Cazinoului. Autoritățile au pasat responsabilitatea monumentului de la unii la alții, iar efectul acestor dispute se vede astăzi dureros de clar. Emblema Constanței zace în ruine, bătută de vânt și de valurile care se sparg în fiecare zi de pereții tot mai șubrezi ai clădirii.

Cazinoul este, fără doar și poate, vedeta orașului de la malul mării. A fost pictat, fotografiat sau filmat de fiecare turist în parte. Iar pentru constănțeni, monumentul rămâne emblema istoriei, a vremurilor pe care nu le-au trăit și a viitorului pe care îl visează…

Redactor: Cristina Plesca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.