A opta zi de proteste la Sofia

Peste 18.000 de bulgari au manifestat a opta zi la rând, la Sofia, cerând demisia Guvernului pe care-l acuză de corupţie şi legături cu oligarhia. Manifestanţii, majoritatea tineri, au blocat joi, timp de şapte ore, circulaţia în centrul capitalei.

Manifestanţii, au agitat steaguri, au bătut din tobe şi au scandat ”Vom fi aici mereu”, ”Demisia!” şi ”Mafia!”, referindu-se la Guvernul de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, aflat la putere de zece ani aproape neîntrerupt.

Manifestanții au cerut deasemenea și demisia procurorului general Ivan Gheşev, pe care-l acuză de ,,părtinire”. Gheşev a subliniat faptul că ,,toţi sunt egali în faţa legii”. Acesta a dispus să se efectueze percheziţii la birourile a doi consilieri ai preşedintelui Rumen Radev, apropiat socialiştilor, care denunţă ”caracterul mafiot” al Guvernului.

Manifestaţii împotriva corupţiei unde s-a cerut și demisia Guvernului, vizate de o serie de scandaluri, au avut loc joi în zece oraşe din ţară.

Borisov şi aliaţii săi naţionalişti din coaliţia guvernamentală au anunţat  că rămân la putere până la finalul mandatului în Parlament, anul viitor în primăvară.

”Cine dintre cei care protestează are mai multă experienţă ca noi în înfruntarea oribilelor provocări economice şi sanitare care aşteaptă ţara în această iarnă?!”, a exclamat Borisov.

O moţiune de cenzură a fost depusă de către socialişti, însă are puţine şanse să fie adoptată. După acest vot, Borisov a promis ”o uriaşă remaniere guvernamentală”.

Trei dintre cei mai influenţi miniştri ai Guvernului actual de la Sofia – ai Finanţelor, Economiei şi Afacerilor Interne – şi-au prezentat miercuri demisia.

Redactor: Mihaela Țânțaru