A murit Draga Olteanu Matei

Ni s-a mai stins o stea. Indragita actrita Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani a pierdut lupta cu moartea noaptea trecuta, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași unde fusese internata vineri din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Draga Olteanu Matei a ajuns saptamana trecuta in stare foarte grava, la spitalul din Piatra Neamt. Medicii de acolo au decis sa o transfere vineri in Iasi, la Sf. Spiridon. 5 zile s-au luptat sa o tina in viata. Era intr-o stare foarte grava. In ultimele 3 zile a fost  în terapie intensivă cu suport respirator şi hemodinamic.

Potrivit medicului care a ingrijit-o, cea mai probabilă cauză a hemoragiei digestive este tratamentul anticoagulant pe care artista îl lua de mai multă vreme din cauza unei afecţiuni cardiovasculare.

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti pe 24 octombrie 1933.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ″I.L. Caragiale″ în 1956.

In acelasi an a debutat în piesa Ziariştii, de Alexandru Mirodan.

Mai bine de 33 de ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc, cu o carieră de 55 de ani. Draga Olteanu Matei a jucat in zeci de filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

In 1992 a iesit la pensie din Teatrul Naţional si a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti, Teatrul Vostru.

Contribuţia imensa adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri si diplome.

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ″Steaua României″ de către Preşedinţie,  pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura. Din 2011, Draga Olteanu Matei are si o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti.

Anul 2014  avea sa fie marcat de 2 evenimente importante in viata actritei. Principesa Margareta i-a înmânat Ordinul ″Coroana României″ în grad de Ofiţer. În acelaşi an insa, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

La inceputul anului 2018 Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute. A fost omagiata cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie la Ateneul Român.  Evenimentul a fost  organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

Cinci luni mai tarziu  actriţa era internata în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean  Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale.

Dar, in sufletele noastre va ramane vesnic! Dumenezeu sa o odihneasca in pace!

Redactor: Larisa Hogea