A murit astronautul american Neil Armstrong

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut ieri, la un post de televiziune american. Armstrong a fost suspus unei operaţii pe cord deschis pentru desfundarea unei artere coronare, la începutul lunii, la doar două zile după ce şi-a sărbătorit ziua de naştere, pe 5 august.

Neil Armstrong s-a născut  pe 5 august 1930, în statul american Ohio, iar în 1955 şi-a început cariera la NASA.  Aflaţi la bordul navetei Apollo 11, Neil Armstrong şi colegul său Buzz Aldrin au păşit pe Lună pe 20 iulie 1969, la bordul modulului Eagle. Armstrong şi-a asigurat locul în istorie declarând, când a păşit prima dată pe Lună: “Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. La acel moment avea 38 de ani şi, chiar dacă atinsese unul dintre marile obiective ale omenirii, nu şi-a savurat realizarea, ci a părut dimpotrivă frustrat de recunoaşterea pe care i-a adus-o. Drept dovadă, când a fost întrebat cum se simte ştiind că urmele lăsate de paşii lui vor rămâne pe suprafaţa lunii probabil pentru mii de ani, el a răspuns: “Eu sper că cineva va merge până acolo zilele astea să le cureţe”. Se pare că Neil Armstrong n-a putut înţelege niciodată de ce paşii săi pe Lună au atras atât de multă atenţie, a spus şi James Hansen, autorul cărţii “First Man: The Life of Neil Armstrong”. Hansen a mai declarat că poveştile cu Armstrong care visa să ajungă în spaţiul încă de mic nu sunt autentice, deşi legendarul astronaut s-a dedicat de la început zborului. “Toată viaţa lui era dedicată zborului. Toată viaţa lui era dedicată pilotajului”. Misiunea Apollo 11 a fost şi ultimul zbor în spaţiu al lui Armstrong. În anul următor i s-a dat o muncă de birou, la departamentul de cercetare avansată şi tehnologie de la NASA. După ce şi-a încheiat activitatea la NASA, Armstrong a dus o viaţă discretă. Nu a avut un rol important nici la evenimentele care au marcat cea de-a 25-a aniversare a aselenizării, în 1994. Potrivit Reuters, familia fostului astronaut a anunţat sâmbătă decesul acestuia.

Armstrong, care a fost suspus unei operaţii pe cord deschis pentru desfundarea unei artere coronare, la începutul lunii, la doar două zile după ce şi-a sărbătorit ziua de naştere, a lăsat  în urmă doi copii biologici, doi vitregi, 10 nepoţi, un frate şi o soră.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redacto: Doina Sirbu