A intrat în vigoare legea carantinei

Legea carantinei și a izolării a intrat marți în vigoare. Guvernul a adoptat în acest sens o Hotărârea propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind măsurile pe care le vor lua autoritățile în perioada următoare.

Legea carantinei prevede, printre altele, că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale acestui virus, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

În cazul minorilor, măsura izolării se instituie la domiciliul aparţinătorului, sau la locaţia declarată de acesta. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind și motivul pentru care CCR a declarat neconstituțională OUG.

 Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţe va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

Redactor: Oana Jărloianu