A inceput Ramadan-ul (VIDEO)

Milioane de musulmani din întreaga lume, inclusiv comunitatea din Cernavodă,  încep astăzi postul ramadanului, cea mai importantă sărbătoare musulmană din an. Timp de 30 de zile, aceştia nu au voie să bea şi să mănânce din zori si până la apusul soarelui.

Tradiţia ramadanului, care celebrează revelaţia divină pe care a avut-o profetul Mahomed, semnifică pocăinţa şi sacrificiul. Acest post este un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol, dar şi o dovadă de credinţă. Timp de 30 de zile, musulmanii adulţi se abţin de la hrană, băutură, fumat şi relaţii intime de la răsăritul soarelui până la apus. Dupa aceea, musulmanii întrerup postul şi iau masa numită Iftar, împreună cu familia şi prietenii.

Pe lângă abstinenţa alimentară, postul marchează în mod deosebit interdicţii valabile tot anul. În timpul Ramadanului nu se minte, nu se jigneşte si nu se blesteamă. Pe tot parcursul postului, credincioşii musulmani sunt sfătuiţi să-și rezolve conflictele,  să întărească legăturile de familie şi relaţiile cu prietenii şi să scape de obiceiurile rele.

Ramadanul nu are o perioadă fixă,  el înaintează în fiecare an cu zece zile. Astfel, în 2012, postul are loc in plină vară, fiind unul dificil, atât din cauza căldurii cât şi a zilelor mai lungi. Cu toate acestea, femeile însărcinate, bolnavii, muncitorii care lucrează în soare, calatorii sau oricine hrăneşte cincizeci de săraci în fiecare zi a postului, beneficiază de o dezlegare de la toate interdicţiile. La finalul celor 30 de zile de purificare, urmează trei zile de petrecere, în care toți membrii familiei se strâng pentru a celebra Bairamul, şi pentru a-și vizita rudele. În dimineaţa primei zile de Bairam, are loc o slujbă la care sunt așteptați toţi musulmanii din Cernavoda

Ramadan Bairam sau sărbătoarea de dulce a baclavalei, are loc pe 19 august și durează 3 zile.

Reporter: Paula Savulescu / Roxana Oprea ; Imagine: Gabriel Niculae