A fost găsit al cincilea algerian

A fost prins încă unul dintre cei şase migranţi algerieni care au fugit joi dimineaţă de la bordul navei ”Nordic Barents”! Fugarul a fost găsit joi seara, în jurul orei 19.30, în zona gării din Târgu Jiu de către poliţiştii gorjeni.

Pentru gestionarea evenimentului, alături de Garda de Coastă au participat şi reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale Poliţiei Române, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Imigrări şi Poliţiei Transporturi.

Șase cetățeni algerieni au dispărut în noaptea de miercuri spre joi de la bordul navei comerciale ”Nordic Barents”. Acțiunile de căutare a transfugilor au fost demarate imediat. Patru dintre cei șase algerieni au fost prinși pe un câmp, în zona Valu lui Traian către Murfatlar, și au fost duși la audieri. Între timp, căutările continuă și pentru prinderea celui de-al șaselea fugar.

Autoritățile din România au suspiciuni privind complicitatea echipajului de pe ”Nordic Barents” în săvârșirea faptei de trecere frauduloasă a frontierei de stat de către cei șase cetățeni algerieni. Comandantul navei a declarat că aceștia au fost depistați la bord după ce ”Nordic Barents” a părăsit portul turcesc Hereke, ultima escală a vasului înainte de Constanța. La data sosirii navei în portul românsec, cei șase algerieni au incendiat o saltea în cabina vasului. Focul a fost stins de echipajul navei iar transfugii au primit îngrijiri medicale în urma intoxicării cu fum. Comandantul de pe ”Nordic Barents” a solicitat evacuarea pasagerilor clandestini de la bordul navei pentru siguranța echipajului și a vasului.

Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România afirmă că legislația traficului maritim internațional este precară în ceea ce privește rezolvarea problemei pasagerilor cladestini aflați la bordul navelor.

Comandantul navei a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 48.000 de lei. Problema pasagerilor clandestini la bordul navelor dă mari bătăi de cap armatorilor și echipajelor vaselor, fiind afectată și operarea acestora.

Nava ”Nordic Barents”, aflată sub pavilion Panama, a sosit în Portul Constanța în cursul zilei de 17 noiembrie,  având un echipaj format din 22 marinari de naţionalitate filipineză și rusă.

Redactor: Mihaela Țânțaru