A crescut numărul copiilor cu părinți plecați în străinătate

Aproape 4000 de copii din Constanța au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Adulții aleg să plece din țară, în speranța că banii câștigați peste hotare vor asigura celor mici un trai mai bun.

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă. Dacă în decembrie 2015, erau 85.000 de copii în această situație, anul acesta în martie, au fost înregistrați peste 97.500. Datele colectate de la inspectoratele școlare de către Salvați Copiii au relevat, însă, un număr mult mai mare… peste 212.000.

În județul Constanța, 3.708 minori sunt lăsați în grija altor persoane, părinții fiind plecați peste hotare.

Aceste date nu surprind întreaga amploare a fenomenului, pentru că includ doar copiii înscriși în sistemul educațional. Se estimează că, adăugând și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar, numărul total al minorilor cu părinții plecați în străinătate, ar fi în jur de 250.000.

Redactor: Sondra Sandu