A crescut numărul cazurilor de obezitate în rândul copiilor

În România, peste un sfert dintre copiii cu vârsta de până la 8 ani, au greutatea peste medie. Situația este îngrijorătoare deoarece tinerii aceștia sunt expuși unor grave probleme de sănătate.

Cel mai extins studiu realizat vreodată cu privire la obezitate a adunat date din peste 200 de țări. Rezultatele cercetărilor au dezvăluit că obsezitatea în rândul copiilor și adolescenților a crescut de zece ori în ultimele 4 decenii. Acest fapt presupune că în jur de 124 milioane de fete și băieți de pe întreg globul au o greutate peste medie.

Situația este extrem de îngrijorătoare deoarece persoanele obeze se confruntă cu probleme grave de sănătate,  precum diabetul de tip 2, bolile cardiace, accidentele vasculare și anumite tipuri de cancer, precum cele la sân și colon.

Cercetătorii consideră că disponibilitatea largă și promovarea hranei ieftine reprezintă principalele motive pentru acest fenomen.

Cea mai mare creștere a numărului de copii și adolescenți obezi a fost înregistrată în Asia de Est. În Polinezia și Micronezia, aproximativ jumătate din populația tânără este supraponderală sau obeză.

Nici România nu stă mai bine la acest capitol: mai bine de un sfert dintre copiii cu vârsta de până la 8 ani, au greutatea peste medie. Mai mulți psihologi, nutriționiști și antrenori de sport au calculat câți copii cu probleme de greutate sunt în școlile din Constanța și București. Rezultatul i-a ingrozit: 55.000 la malul mării și 70.000 în București.

Redactor: Ramona Caba