99 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceauşescu

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, ar fi împlinit, astăzi, 26 ianuarie 2017, vârsta de 99 de ani. Până în anul 1989, această zi era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”!

Luna ianuarie era în calendarul „Epocii de Aur„ o lună cu totul specială. Întreaga națiune sărbătorea ziua de naștere a tovarășului Nicolae Ceaușescu. Dacă ar mai fi trăit, fostul dictator ar fi împlinit 99 de ani. Până în 1989,  ziua de 26 ianuarie era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa dictatorului comunist. Ceaușescu participa la recepţiile oficiale în care primea cadouri, apoi prefera să petreacă în sânul familiei. Nu era un împătimit al băuturii, dar îi plăcea să asculte cântăreți populari din Oltenia.

Nicolae Ceauşescu s-a născut în localitatea Scorniceşti, din judeţul Olt, la 26 ianuarie 1918. A intrat în Partidul Comunist cu patru clase absolvite şi o calificare de cizmar. S-a căsătorit cu Elena Petrescu, după venirea comuniştilor la putere. În perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul dictator a deţinut mai multe portofolii ca ministru, iar la moartea acestuia, în 1965, a ajuns secretar general al PCR şi şef al statului român. La 25 decembrie 1989, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost judecaţi în cadrul unui proces, de Tribunalul Militar Excepţional, condamnaţi la moarte şi executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea