92 de ani de la primul film cu sunet

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria cinematografiei! Pe 4 februarie 1927 se lansa primul film sonor – „The Jazz Singer”, cu Al Jolson.

Jazz Singer,  film de teatru muzical american a fost lansat în cinematografie în anul 1927 și poartă semnătura regizorului Alan Crosland. Pelicula începe în mod normal, ca oricare alta de până atunci însă, la un moment dat, persoanjul principal trebuie să cânte. Și o face, iar oamenii din sală aud totul și sunt de-a dreptul impresionați! Șase melodii sunt cântate în „The Jazz Singer”, iar intensitatea cu care cei din sală au reacționat nu s-a putut descrie.

Produs de Warner Bros, cu sistemul său audio-disc Vitaphone , filmul, cu șase cântece realizate de Al Jolson , se bazează pe piesa cu același nume de Samson Raphaelson, adaptat dintr-o poveste scurtă intitulată “Ziua ispășirii”. Filmul descrie povestea fictivă a lui Jakie Rabinowitz, un tânăr care sfidează tradițiile familiei evreiești devotate.  În 1996, The Jazz Singer a fost selectat pentru conservarea filmului cinematografic din punct de vedere cultural, istoric sau estetic. În 1998, filmul a fost ales în votul realizat de Institutul American de Film ca fiind una dintre cele mai bune pelicule americane din toate timpurile, clasându-se la numărul nouăzeci.

Redactor: Sondra Sandu