90% dintre catalani au votat pentru independența regiunii

Duminică, întâi octombrie, au avut loc confruntări violente, în Spania, între poliţia naţională şi oamenii chemaţi la urne să-și exprime opțiunea cu privire la independenţa Cataloniei. Pe străzile din Barcelona, forțele de ordine au tras cu gloanțe de cauciuc, mai multe persoane fiind rănite. În pofida acestor incidente, oamenii au reușit să voteze și majoritatea au decis ca regiunea Catalania să devină independentă.

Referendumul pentru independența Cataloniei, desfășurat pe întâi octombrie, a fost marcat de evenimente violente. În urma ciocnirilor dintre alegători și forțele de ordine au rezultat peste 800 de răniți. După ce polițiștii spanioli au acționat cu gloanțe cu cauciuc împotriva alegătorilor, oficialii catalani au ameninţat conducerea de la Madrid că se vor adresa instanţelor europene.

Guvernul de la Madrid a luat o serie de măsuri pentru a împiedica desfășurarea referendumului considerat ilegal: a mobilizat mii de agenţi la Barcelona, a închis mai mult de jumătate din școlile în care urma să se voteze, a închis sistemul electronic de numărare a voturilor. Forțele de ordine au spart geamurile şi au forţat intrarea în secţiile de vot, iar alegătorii au încercat să ţină piept echipajelor. Dar în ciuda acțiunilor poliţiei naţionale, care a confiscat mai multe urne şi buletine de vot din secţiile de votare, oamenii au apucat să-și exprime opțiunea, în special în zonele rurale.

Ca urmare, duminică seară, premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat victoria secesioniștilor. Potrivit datelor anunțate de autoritățile din capitala spaniolă, din totalul de 5,34 de milioane de alegători așteptați la urne, au votat jumătate. 90% dintre voturi au fost pentru independența Cataloniei. Puidgemont a mai spus că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului din data de întâi octombrie, pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Motivele care au determinat aceste evenimente sunt următoarele: Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, are propria limbă şi cultură, iar mulţi dintre catalani nici nu se consideră spanioli. Mişcarea separatistă a luat avânt din 2010, pe fondul crizei economice şi a restrângerii statutului de autonomie al regiunii. Ce i-a deranjat cel mai mult pe catalani a fost eliminarea recunoaşterii ca naţiune distinctă şi pierderea unor libertăţi fiscale. Criza economică a accentuat resentimentele. Deşi produc o cincime din Produsul Intern Brut al  Spaniei, catalanii consideră că primesc prea puţin înapoi şi susţin regiunile mai sărace ale ţării.

Redactor: Ramona Caba