80 de mii de litri de apă sfințită pentru constănțeni

Constantenii s-au strans astazi in fata Catedralei Arhiepiscopale, ca sa prinda o sticla de Aghiazma. Apa a fost adusa inca de la prima ora a diminetii, in cateva cisterne ale Pompierilor Militari, si apoi a fost turnata in butoaie mari de lemn. Slujba de astazi precede procesiunea din ziua de Boboteaza, care va avea loc maine pe faleza Cazinoului din Constanta.

Un sobor de preoti, condus de Inalt prea sfintia sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a deschis ziua cu o liturghie in catedrala Sf. Petru si Pavel. Apoi, mai multe butoaie, pline cu apa adusa de cisternele pompierilor, au fost asezate in fata lacasului de cult, iar ceremonia s-a mutat in strada, odata cu momentul sacru al Sfintitii apelor.

80 de mii de litri de apa sfintita, ce va fi îmbuteliată în 150.000 de recipiente de plastic, vor fi oferiți constănțenilor. Separat de aceasta cantitate, mai multe hârdaie de lemn vor circula prin oras, in care trase de boi si magarusi, pentru constantenii care nu vor apuca sa ajunga pe malul  marii, la slujba de Boboteaza.

Miercuri, 6 ianuarie, in ziua de Bobotează, credinciosii vor porni in procesiune alaturi de carele trase de boi, ducand butoaiele uriase  spre Faleza Cazinoului din Constanta. Conform traditiei, Arhiepiscopul Tomisului va arunca in apele marii trei cruci de lemn. Curajosii care vor sari in valuri vor fi premiati de Arhiepiscopie si vor pastra crucea sfintita aducatoare de noroc pe tot parcursul anului.

Redactor: Paul Alexe