75 de ani de la tranferul inimii Reginei Maria

Cutia de argint in care a fost adusa inima reginei Maria, de la Balcic la Constanta, la bordul distrugatorului cu același nume a fost expusa pentru prima oara, la malul marii. Inima reginei se afla in acest moment in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei, intr-un recipient special, steril si la care foarte putina lume are acces.

Anul acesta se implinesc 75 de ani de cand inima Reginei Maria a fost adusa in Romania la bordul distrugatorului care ii poarta numele. Si tot anul acesta se aniverseaza si 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor de război Regina Maria și Regele Ferdinand. Pentru a marca cele doua evenimente, Fortele Navale Romane impreuna cu Muzeul National de istorie al Romaniei au decis sa expuna pentru prima oara publicului micuta cutie de argint in care a fost adusa de la Balcic inima reginei. Inima suveranei a fost pusa intr-o cutie de argint la scurt timp dupa moartea ei, asa cum ea si-a dorit.

O luna perioada de timp inima a fost pastrata in capela resedintei regale de la Bran, insa ulterior ea a ajuns la muzeul de istorie nationala. Aici este tinuta in conditii optime departe de ochii publicului.

Evenimentul marcheaza si implinirea a 85 de ani de la intrarea in serviciul naval roman a celor doua distrugatoare Regina Maria si Regele Ferdinand, moment de care unul dintre marinarii aflati la bord, in acele vremuri iși aduce aminte cu mare drag.

Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalități ale României. Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, dar și cu sânge imperial rus, ea a fost aleasă drept soție a Regelui Ferdinand. Sub conducerea lor a luat naștere România Mare, în anul 1918.

Redactor: Camer Nita