70000 de rețete pentru antidepresive

Peste 70.000 de minori, dintre care 2.000 copii de şcoală primară, au primit reţete pentru antidepresive în Anglia. Numărul acestor prescripții medicale s-a dublat în ultimii zece ani.

În urma unei statistici realizată anul trecut în Anglia 7,3 milioane de oameni au primit cel puţin o reţetă pentru antidepresive. Conform studiilor, medicamentele au fost luate de unul din şase adulţi. Numărul reţetelor pentru antidepresive s-a dublat în ultimul deceniu.

Experţii au cerut prudenţă în recomandarea acestor medicamente tinerilor. Potenţialele efecte pe termen lung asupra creierelor în dezvoltare nu sunt cunoscute pe deplin. Cei care fac campanii pentru susţinerea sănătăţii mentale susţin că alte tratamente, precum “terapiile pe bază de vorbit”, ar trebui să fie mai uşor accesibile. Pe de o parte cifrele privind numărul reţetelor eliberate sunt percepute de profesionişti drept o dovadă că tinerii vor să se trateze. Pe de altă parte se face apel pentru un acces mai larg la alte terapii.

Un studiu efectuat din 2016 a ajuns la concluzia că eficienţa şi siguranţa antidepresivelor luate de copii şi adolescenţi rămân neclare. Cauza fiind modul prost de concepere a testelor clinice şi a informaţiilor selective pe care le transmit acestea, finanţate în majoritate de companiile de medicamente.