60 de migranți în portul Constanța

O ambarcațiune turistică sub pavilion turcesc care transporta peste 60 de migranți clandestini a fost interceptată noaptea trecuta de Garda de Coastă, în apele teritoriale românești. Migrantii au intrat în procedurile automate care se activează în cazul migrației ilegale la frontierele europene.

Nava condusă de marinarii turci, încărcată cu migranți arabi, a ajuns la adăpostul întunericului în dreptul României. Sistemele de supraveghere pe mare de la Garda de Coastă au reperat imediat ambarcațiunea străină.

Din cauza valurilor puternice,  marinarii turci au cerut asistenta autorităților românești. Nava plină cu refugiați a lansat un SOS în eter iar apoi s-a îndreptat spre o navă cargo, care se afla la ancoră în rada portului Constanța. Prezența ambarcațiunii cu migranți clandestini la bord a fost semnalată autorităților navale și de către echipajul cargoului Bellis, de 4619 tone, sub pavilion Cook Islands, ancorat în rada exterioară.

Marți, în jurul orei 3.00, nava turcească cu migranți a fost remorcată de o navă de salvare și escortată de altele două ale Gărzii de Coastă.

În total au fost identificate 66 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Irak, Pakistan şi Afganistan. 24 de copii, 11 femei şi 31 de bărbaţi, intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Nu este primul caz de patrundere ilegala peste frontiera maritima a Romaniei, din acest an, ci al șaselea.  Până acum au fost salvați 482 de migranți. Cele 66 de persoane identificate în această dimineață  au fost preluate de Inspectoratul General de Imigrări și răspândiți în țară prin diverse centre de primire.

Redactor: Oana Jărloianu