Cum pot fi pierdute indemnizațiile de șomaj?

Persoanele care primesc indemnizație de șomaj ar putea rămâne fără ele. În ce situații statul poate suspenda acordarea acestui ajutor, aflați din materialul următor.

Indemnizațiile de șomaj reprezintă un venit important pentru mulți dintre cei care nu au un loc de muncă, iar în cazul în care beneficiarii se încadrează în câmpul muncii pentru o perioadă mai mare de 12 luni, vor pierde acest ajutor din partea statului.

O altă situație în care nu mai sunt acordați bani este atunci când persoana realizează venituri din activităţi autorizate, mai mari decât indemnizaţia de şomaj. Banii pot fi pierduţi şi la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor într-un loc de muncă, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, dar şi la data plecării în străinătate a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de trei luni.

Încetările se mai fac şi la data expirării perioadei legale de plată sau în situaţiile în care beneficiarii nu s-au prezentat, lunar, la AJOFM pentru viză. Suspendările, în schimb, sunt operate în cazul celor care nu şi-au îndeplinit obligaţia de a se prezenta lunar, la AJOFM, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de trei luni, la cererea persoanei; pe perioada detenţiei.

În același timp, vor mai pierde banii şi persoanele care primesc indemnizaţia de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv de trei ani în cazul copilului cu handicap. Anul acesta, un număr de 60 de constănţeni şi-au pierdut  indemnizaţia de şomaj sau le-a fost suspendată din diferite motive.

Redactor: Cerasela Videanu