53 de persoane au murit înecate

Bilanț îndoliat de vacanță. 53 de persoane, din care șapte copii au murit înecați în apele Mării Negre, în sezonul estival care tocmai s-a încheiat. Cei mai mulți dintre ei au fost turiști care s-au aventurat la o baie în mare deși steagul roșu trona sub imperiul vîntului puternic. Teribilismul i-a costat viața. Salvamarii spun că ar reușit să salveze mai multe vieți dacă ar fi existat Poliția Plajei, o autoritate care să-i poată ajuta să acopere afluxul uriaș de vizitatori.

Turiștii s-au înecat pe capetele anul acesta, la mare. La finalul sezonului estival, numărul celor care au căzut victime ale valurilor a ajuns la 53 de suflete.

Salvamarii s-au confruntat cu situații limită pe tot parcursul verii și au reușit să salveze oameni în ultimul moment din vîltoarea valurilor.

Nici cazurile copiilor pierduți pe plajă nu au fost mai puține. 45 de micuți au trecut prin clipe de coșmar după ce s-au rătăcit în aglomerație și au pierdut urma părinților. Sute de persoane aflate în pericol iminent au primit ajutorul salvatorilor.

Plajele cele mai periculoase sunt cele din sudul litoralului, aici unde 87 de salvamari au lucrat zi și noapte, pe întreaga perioadă a sezonului estival. Chiar și așa, salvatorii au făcut față cu greu valului de turiști. Ei spun că o structură de genul „Poliției Plajei„ care a fost desființată în urmă cu cîteva sezoane ar putea să-i mențină pe linia de plutire în fața provocărilor din mijlocul sezonului estival.

În fiecare an puțin peste 200 de salvamari repartizați pe plajele din Mamaia și pînă în Vama Veche țin piept unui aflux de zeci de mii de turiști.

Redactor: Andreea Barbu