500 de euro pentru fiecare copil, la ”paștele cailor”

Deși se vrea ca România să fie un stat de drept, în anul 2017 avem în vigoare legi pe care statul nu le ia în considerare. Un exemplu ar fi articolul de lege care prevede ca fiecare copil din România, născut după 9 februarie 2011, să primească bani de la stat pentru studii. Este un drept al copiilor ignorat de autorități și rămas la stadiul de teorie.

Legea Educației Naționale din 2011,  la articolul 356, alineatului (8) prevede că:

Statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia (…) se acordă tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Ei bine, au trecut 6 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, însă prevederile articolului 356 nu au fost puse în aplicare niciodată și niciun copil nu a beneficiat vreodată de acești bani. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Suma ar fi trebuit acordată încă din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Fostul Guvern stabilise, prin Ordonanța de Urgență numărul  99/2016, ca acești bani să fie acordați începând cu luna martie 2017. Așa cum era de așteptat, acest drept al copiilor a fost din nou amânat, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2017.

Potrivit articolului 356 din lege, pentru a putea beneficia de cei 500 de euro, fiecare părinte ar trebui să deschidă la Trezorerie un cont pe numele copilului său. Minorii ar putea avea acces la banii respectivi doar după împlinirea vârstei de 16 ani. Mai exact, tinerii vor primi banii începând cu anul 2027, asta dacă nu cumva mai apar alte ordonanțe de urgență care să modifice textul de lege sau chiar să o desființeze.

Redactor: Daniel Albu