50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

Pe 16 iulie se împlinesc 50 de ani de la Misiunea Apollo 11. În 1969, nava spațială a zburat spre înălțimile cerului și s-a îndreptat spre Lună, deschizând noi orizonturi de cunoaștere ale Universului.

Aparatul de zbor a decolat la ora 08.32 dimineața din statul american Florida, de la Kennedy Space Center și a dus pe Lună primii oameni: Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr.. Aselenizarea primilor cetățeni ai Planetei Albastre s-a realizat în data de 20 iulie. Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, în timp ce Collins a rămas în modulul de comandă și a orbitat deasupra lor. Armstrong a coborât primul din modul lunar ”Eagle” și a rostit celebrele sale cuvinte.

La 50 de ani de la marele eveniment, NASA organizează o serie de activități pentru a celebra împlinirea a jumătate de secol de la această misiune. La rampa de lansare de unde au pornit în aventura lunară cei trei temerari, se vor reîntâlni doar Aldrin şi Collins. Decedat în urmă cu șapte ani, Neil Armstrong li se va alătura simbolic celor prezenți prin intermediul relatărilor colegilor săi care vor participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri la Kennedy Space Center, împreună cu directorul centrului, Bob Cabana. Discuţia va fi urmată de o vizită la Centrul de Comandă al Lansării şi în Camera de Lansare 1, unde sunt invitaţi mai mulţi participanţi care s-au ocupat de supravegherea misiunii din 1969.

La 08.32, ora la care a pornit spre Lună racheta Apollo 11, este programat un eveniment care țintește să ajungă în Cartea Recordurilor Guinness pentru cele mai multe aeromodele lansate simultan din acelaşi loc. Totodată, este propusă a se desfășura a 50-a Lansare Globală de Rachete Apollo, o provocare de 24 de ore, la care participă parteneri din toată lumea.

Se pare că și Luna va lua parte la celebrarea pământenilor și va oferi în data de 16 iulie 2019, la împlinirea celor 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, spectacolul unei eclipse parţiale.

”Eclipsa va fi vizibilă în Africa, o mare parte din Europa şi din Asia, din partea estică a Americii de Sud şi partea vestică a Australiei. Circa 60% din suprafaţa vizibilă a Lunii va fi acoperită de umbră.”, a precizat printr-un comunicat Societatea Astronomică Regală.

 Eclipsa parţială de Lună va începe la 21.44, ora României,  și va atinge faza maximă la 23.02. Spectacolul astronomic se va încheia la ora 03.18 și va fi vizibil și din România.

Redactor: Mihaela Țânțaru