31 iulie, termen pentru declarația unică

Ministrul Finanțelor Publice a anunțat că termenul limită de depunere a Declarației Unice 2018 este 31 iulie. Peste 600.000 de persoane au depus formularul până în prezent. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică.

Accesul în spațiul virtual pentru depunerea formularului se face pe baza parolei de acces primită acasă prin Poșta Română. În acest sistem, contribuabilul poate oricând să opereze modificări cu privire la situaţia sa financiară şi fluxul de venituri. Nedepunerea la termenul prevăzut de lege, 31 iulie, de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

Pentru depunerea online a declaraţiei până la 31 iulie, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. De la 1 ianuarie 2019, sistemul informatic este singura cale de comunicare între Ministerul Finanțelor  şi contribuabil.

Redactor: Denisa Albu