31 August, Ziua Limbii Române

Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Astăzi,31 august, este sărbătorită de toți românii, atât în țară cât și în străinătate.

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna  este limbă oficială. Conform recensământului din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populația României.

Folosirea numelui de română pentru limba noastră precum și a numelui de români pentru a desemna vorbitorii acestei limbi, nu a așteptat întemeierea statului România. Deși supușii voievodatelor se desemnau ca “Ardeleni, “Moldoveni” sau “Munteni”, numele de “rumână” sau “rumâniască” pentru limbă este atestat în timpul secolului XVI la mai mulți călători străini precum și în documente românești ca ”Palia de la Orăștie ”sau în ”Letopisețul Țării Moldovei”.

Chiar dacă limba engleză rămâne predominantă pe Internet, statisticile arată un progres constant al principalelor limbi neolatine (franceza, italiana, portugheza, româna și spaniola) în rețea.

Reporter: Ramona-Mary Manea ; Imagine: Adrian Florea